+ 386 3 7036 420 os.prebold@sola-prebold.si

računalništvo

Arnes spletna učilnica

Microsoft 365

BOBER TEKMOVANJE

SCRATCH

PIŠEK

VARNI INTERNET

3D printer

Vsak 3D tisk se začne z 3D modelom, ki ga ustvarite z modelirno programsko opremo. Obstaja več uporabniku prijaznih programov za modeliranje, od katerih so nekateri tudi brezplačni. Tukaj je nekaj priljubljenih možnosti:

  • Tinkercad: Tinkercad ponuja ogromno knjižnico datotek in omogoča uporabnikom, da odkrijejo primerne oblike ter jih prilagodijo. Služi kot odlična platforma za učenje 3D modeliranja.
  • SketchUp: znan po ravnotežju med uporabnostjo in funkcionalnostjo, SketchUp ustreza širokemu naboru ravni spretnosti, zaradi česar je idealna izbira za mnoge.
  • Blender: Čeprav ima Blender strmo krivuljo učenja, je kot odprtokodna programska oprema popoln za uporabnike, pripravljene na ustvarjanje kompleksnih 3D modelov.

Lahko pa se odločite za lažjo pot in prenesete že pripravljene 3D modele za svoje projekte. Več spletnih mest in 3D  arhivov ponuja brezplačne 3D modele, vključno z:

  • Thingiverse: Skupnost in platforma za skupno rabo dizajna, kjer lahko raziskujete, pridobite in delite modele za 3D tiskanje.
  • Turbosquid: mesto za 3D modele, ki ponuja veliko izbiro. Veliko odličnih brezplačnih modelov lahko najdete tako, da preprosto poiščete “brezplačno”.
  • Free3d: platforma, kjer lahko brezplačno delite svoje 3D modele in tudi prenesete modele drugih.

Ko imate svoj 3D model (ustvarjen v modelirni programski opremi ali prenesen iz spleta), je naslednji korak, da ga vnesete v programsko opremo za rezanje.

Kaj je “rezalnik ali slicer” v 3D tiskanju?

Rezalniki poenostavijo prehod iz 3D modela v natisnjen predmet tako, da model CAD razdelijo na plasti in ga pretvorijo v G-kodo.

Programska oprema rezalnika vključuje tudi ključne nastavitve 3D tiskalnika, kot so temperatura, višina plasti in hitrost tiskanja, ki so vključene v G-kodo. Ko je model preoblikovan v G-kodo, jo lahko prenesete na Micro SD kartico  (8 GB deluje dobro). Prepričajte se, da ime datoteke ne vsebuje več kot sedem znakov.

3D tiskalnik interpretira G-kodo in izdela model plast za plastjo, pri čemer sledi navodilom v G-kodi.

Priporočena programska oprema za rezanje za začetnike vključuje:

  • Cura: Odprtokodni rezalnik, združljiv s skoraj vsemi 3D tiskalniki, znan po svoji prijaznosti do uporabnika, hitrosti in vsestranskosti.
  • Simplify3D: Poleg rezanja Simplify3D, ponuja predogled končnega rezultata in pomaga pri prepoznavanju morebitnih težav.

Slic3r: Odprtokodna programska oprema s postopnim rezanjem v realnem času, zmožnostmi 3D predogleda in široko uporabo v skupnosti 3D tiskanja.

Dostopnost