+ 386 3 7036 420 os.prebold@sola-prebold.si

KULTURNI DAN z boštjanom gorencem in s stripi

Ponedeljek, 3. 4. 2023, je bil na naši šoli zelo ustvarjalen. Učenke in učenci smo v svojih matičnih učilnicah najprej izvedeli nekaj zanimivih dejstev o Boštjanu Gorencu – Pižami in o stripih.

Boštjan Gorenc se je lotil že marsičesa. Poznan nam je kot raper, gledališki igralec, stand up komik, odličen prevajalec knjig, avtor knjig, pravljic in stripov. Za prevod romana Dobra znamenja je bil leta 2012 uvrščen na častno listo IBBY, Mednarodne zveze za mladinsko književnost. Njegovi sLOLvenski klasiki pa so na knjižnem sejmu 2016 prejeli nagrado knjiga leta.

Zelo priljubljena zvrst pri Pižami je strip, med drugim skupaj z Matejem de Ceccom ustvarjata stripe Šnofijeva druščina. Pri stripu, ki je med bralci vse bolj priljubljena književna zvrst, gre za zgodbo v slikah, kjer zajamemo glavne trenutke zgodbe, ki sporočajo ključne stvari. S kombinacijo besede in slike dosegamo učinke, ki jih vsaka posebej ne moreta doseči. Prvi strip The Yellow Kid (Rumeni deček) je v Ameriki ustvaril R. F. Outcoult in je prvič izšel leta 1897. Nastal je, da bi zabaval, in zaslovel, ker so se priseljenci z vsega sveta z njim tolažili in učili prvih angleških besed. Prvi evropski strip je Tintin (1930 ga je ustvaril Belgijec Hergé). Eden najbolj slavnih slovenskih ustvarjalcev stripov je Miki Muster s svojimi liki Zvitorepcem, Lakotnikom, Trdonjo.

Naš kulturni dan se je nato razvil v ustvarjanje lastnih stripov. Svojo domišljijo smo izrazili z risanjem in pisanjem. Tako je nastalo precej zanimivih, smešnih, romantičnih, znanstveno-fantastičnih in podobnih stripov.

Za zaključek kulturnega dne smo odšli v telovadnico, kjer smo poslušali avtorski nastop Boštjana Gorenca – Pižame. Zabavali smo se ob njegovih šalah in izvedeli precej o njegovem delu, predvsem o ustvarjanju stripov.


Uredništvo šolskega novinarstva

Dostopnost