+ 386 3 7036 420 os.prebold@sola-prebold.si

EKSKURZIJA V CELOVEC (KLAGENFURT)

V petek, 7. aprila 2023, smo se učenci izbirnega predmeta nemščine in turistične vzgoje odpravili na celodnevno ekskurzijo v Celovec (Klagenfurt). Pot nas je vodila mimo Velenja, skozi Slovenj Gradec ter mimo Dravograda. Nato smo prišli v Avstrijo, kjer smo že na daleč videli Karavanke in vedeli smo, da se bližamo našemu prvemu cilju. Po dolgih treh urah smo končno prispeli do cerkve Gospe svete, ki se nahaja v bližini Celovca. Ogledali smo notranjost, kjer je bilo na velikem oltarju že vse pripravljeno za velikonočne praznike.

Po končanem ogledu cerkve smo se odpravili na Gosposvetsko polje, kjer smo imeli najprej predstavitve učencev turistične vzgoje, nato pa smo učenci izbirnega predmeta nemščine odigrali igro ustoličevanja karantanskih knezov. Igro so odigrali Anže Govejšek, Maks Jager, Tai Rodošek, Lara Jošt, Neja Jager in Zala Krajnc. Ogledali smo si še vojvodski prestol, na katerem je potekalo ustoličevanje karantanskih knezov in koroških vojvod. Zadnji vojvoda, ki se je dal ustoličiti, je bil Ernest Železni (1414).

Ob koncu ogleda Gosposvetskega polja smo se porazdelili v skupine za orientacijo, ki smo jo imeli  v Celovcu. Najprej so nam učiteljice podale navodila, nato pa smo se po skupinah odpravili na reševanje zadanih nalog, ki so bile precej zanimive, saj smo se morali znati sporazumevati v nemščini. Med drugim smo tamkajšnje prebivalce spraševali po času in datumu ter pogovore posneli na svoje mobilne telefone. Po končanem reševanju nalog smo odšli na kosilo, nato pa smo se z avtobusom odpravili do parka Minimundus.

V Minimundusu smo videli veliko znanih zgradb in ustanov z vsega sveta, kot so  Eifflov stolp, Kip svobode, CN Tower,  grad v Osaki in Sofijina katedrala. Med ogledom pomanjšanih ustanov in zgradb smo poslušali predstavitve učencev turistične vzgoje, ki so nam podali precej zanimivih dejstev. Po končanih predstavitvah smo imeli čas še za samostojen ogled drugih znani modelov in vlakcev, ki so se vozili po parku. Nekateri učenci smo odšli tudi v kino, kjer smo si ogledali kratek film.

Sledil je še ogled stometrskega stolpa Pyramidkogel (slovensko Jedvovca), ki se nahaja nekaj kilometrov zahodneje od Celovca. Na stolp smo se nekateri odpravili peš, nekateri pa z dvigalom. Najvišja ploščad stolpa se  nahaja na dvainsedemdesetih metrih. Navzdol smo se lahko odpravili peš ali po toboganu.

Po ogledu stolpa smo bili že res utrujeni, zato smo se odpravili nazaj domov, kjer so nas čakali starši. Ekskurzija je bila precej zanimiva in poučna.  Ob tem se lahko zahvalimo učiteljicam Nadi, Saši in Niki, ki so z nami preživele res lep dan.

Tai Rodošek, 9. b

Dostopnost