+ 386 3 7036 420 os.prebold@sola-prebold.si

Ekskurzija v kočevje

EKSKURZIJA V KOČEVJE

skozi oči devetošolcev

V sredo, 22. 5. 2024, smo se učenci nemščine 7., 8. in 9. razreda ter učenci turistične vzgoje 8. razreda odpravili na Kočevsko. Na poti v Kočevje so se učenci turistične vzgoje preizkusili v vlogi turističnega vodnika in nam s kratkimi predstavitvami opisali pokrajine, skozi katere smo se peljali ter dinarsko- kraško pokrajino. Najprej smo se ustavili pri gostilni Tušek in si ogledali medveda, ki živi v ujetništvu. Pot smo nadaljevali do Pokrajinskega muzeja, kjer smo pojedli malico. V muzeju so nas poučili o zgodovini kraja, na delavnici kočevarščine pa smo se preizkusili še v pisanju gotice z gosjimi peresi. Ob Rudniškem jezeru smo se razdelili v skupine in odigrali igro Kahoot, ki smo jo sestavili učenci nemščine iz 9. razreda. Člani skupin so morali pokazati svoje znanje nemščine. Zmagovalci so bili skupina der Hornotter (modras). Nato smo imeli v gostilni Tušek čas še za zelo dobro domače kosilo. Na hitro smo si ogledali Rudniško jezero ter naredili skupinsko sliko. Odpravili smo se do Kočevske reke, kjer smo se razdelili v dve skupni. Prva skupina si je najprej ogledala Orlovo pot, kjer domuje Orel Belorepec. Pot se nahaja ob Kočevsko-Reškem jezeru, ki je bila zaradi živahnega vodiča zelo poučna. Med potjo smo poskusili veliko divjih rastlin in na kratko izvedeli več o preživetju v naravi. Druga skupina si je medtem ogledala bunker Škrilj, ki se nahaja v zaprtem vojaškem območju. Pot do bunkerja je bila zelo zanimiva, saj smo na očeh imeli prevezo, kot delavci v času, ko so ga gradili. Bunker je bil zelo globoko pod zemljo, občutek v njem pa je bil zelo utesnjen. Zanimiva je bila zgodovina gradnje in uporaba bunkerja. Okoli 17. ure smo se odpravili nazaj proti domu. Na avtobusu smo poslušali glasbo in si ogledali film. Izlet je bil zelo zanimiv in poučen. Ogled bunkerja Škrilj in Orlove poti vsi zelo priporočamo.

Učenci 9. razreda

Kako so ekskurzijo doživljali osmošolci?

Ekskurzija z nemščino mi je bila všeč, saj je bila poučna, zanimiva in lepo vodena. S skupino smo se zabavali in se veliko smejali. Zabavna je bila igra Kahoot in ogled bunkerja. Tudi jezera so zelo lepa za ogled. Hrana v gostišču je bila okusna. Zanimiv je bil tudi pohod z gozdarjem, saj smo izvedeli, koliko različnih rastlin lahko jemo in koliko medvedov ter volkov živi v Sloveniji.

Zala Krajnc, 8. b

Pot smo začeli v Preboldu ob sedmih zjutraj. Po dolgi poti smo se peljali do prve postaje, prej pa smo poslušali govorne nastope. Prva postaja je bila ogled medveda, ki je bil precej zanimiv. Potem smo šli  v muzej, v katerem smo izvedeli veliko o pisavah in jezikih v času Kočevarjev. Pozneje smo odšli v restavracijo, ki je bila tik ob jezeru. Potem smo odšli na dolgo pot po gozdu in naučili smo se nekaj o belorepcih. Nazadnje pa smo odšli v bunker, v katerem smo izvedeli veliko o vojski in drugih zatočiščih. Na splošno se mi je zdela ekskurzija precej zanimiva.

Ožbej Borinc, 8. c

Ekskurzija mi je bila všeč, pot je bila prijetna. Najprej smo videli medveda, ki je bil v kletki. Zanj ni bilo najbolje poskrbljeno, bil je v zelo mali kletki, ki ni bila najbolje vzdrževana. Potem smo šli v muzej, kjer smo se naučili več o kočevarščini ter o prvem parlamentu. Nato smo šli v gostilno, kjer smo najprej igrali Kahoot. Hrana je bila dobra. Potem smo šli do jezera in se razdelili v dve skupini. Ena je šla na pohod okoli jezera, druga pa v vojaški bunker. Oboje je bilo zelo zanimivo. Na koncu smo šli proti domu, domov smo prispeli okoli 19. ure. Na ekskurziji sem užival, bila mi je super.

Voranc Plešivčnik, 8.a

Pot je bila zelo prijetna. Celo pot smo se pogovarjali, vmes smo imeli še predstavitve. Medved v ograji je spal, a še vedno je bil lušten. Čez dan smo se družili, hrana pa je bila zelo dobra. Všeč mi je tudi, da smo se delili v dve skupini. Bunker je bil nepozabljiva izkušnja, vsi podatki o orlih in kulinarična izkušnja pa tudi.

Anja Rednak, 8. a

Dostopnost