+ 386 3 7036 420 os.prebold@sola-prebold.si

ekskurzija osmošolcev

EKSKURZIJA NA DOLENJSKO

V torek, 5. oktobra 2023, smo se osmošolci odpravili na celodnevno ekskurzijo na Dolenjsko. Izpred šole smo se z avtobusom in kombijem odpeljali ob 7.30. Pot nas je vodila mimo Vranskega, Trojan, Domžal, Ljubljane, Grosuplja in drugih mest. Končno smo prišli do našega prvega cilja, to je naselje Cerovo, kjer smo si ogledali Županovo jamo. Ker smo bili že pošteno lačni, smo si pred ogledom jame privoščili malico. Nato nas je vodič popeljal po Županovi jami, o kateri smo izvedeli veliko zanimivega, npr. jamo imenujemo tudi Taborska jama. Leži na nadmorski višini 468 metrov, dolga je več kot 700 metrov, spada med suhe jame in v njej najdemo različne kapniške oblike, kot so: stalaktiti, stalagmiti, kapniki, zavese, stebri …

Po ogledu smo se odpeljali naprej proti Ribnici, kjer smo si ogledali razstavo suhorobarstva in lončarstva. To sta dejavnosti, ki sta značilni ravno za ta kraj. Starejši gospod nam je pokazal, kako se ročno izdelajo oz. pletejo košare, kar smo nekateri lahko preizkusili tudi sami. Sledil je še ogled razstave čarovništva v grajskem stolpu. Tam smo med drugim lahko videli različne mučilne naprave, npr. čarovniški stol.

Naša zadnja postaja pa je bila Trubarjeva domačija na Rašici. Tam smo izvedeli vse o Primoževem življenju. Primož Trubar je zelo pomemben slovenski reformator. Izdal je prvi knjigi v slovenščini, Katekizem in Abecednik, in s tem postavil temelje slovenski književnosti, kulturi ter jeziku.

Tako se je naša ekskurzija končala. Domov smo se polni novega znanja vrnili v poznih popoldanskih urah. Ekskurzija je bila zanimiva in poučna. 

Tina Marinc, 8. a

Dostopnost