PLAKAT
V jedilnici smo izobesili plakat, ki vsebuje vse potrebne elemente in je postavljen na vidno mesto.
SADNI KOTIČEK
Sadje, ki ostane postavimo v košarico sadnega kotička pri vhodu v jedilnico in je na voljo vsem učencem kot dodatni obrok.
SVETOVNI DAN HRANE
Svetovni dan hrane, ki ga obeležujemo vsako leto 16. oktobra, poteka pod okriljem Organizacije Združenih narodov za hrano in kmetijstvo (FAO) in je namenjen poudarjanju ključnih sporočil ob svetovnem dnevu hrane. Letošnjo rdečo nit Svetovnega dneva hrane predstavlja slogan »Voda je življenje, voda je hrana. Nihče ne sme biti pozabljen.«, ki želi opomniti na pomen voda ter na spoštovanje in ohranjanje naravnih virov. Na šoli bomo o tem govorili po šolskem radiu ter pri urah pouka. Pogledali si bomo tudi glasbeni video, ki so ga ustvarili učenci iz različnih držav v povezavi z vodo.
Učenci vseh razredov so se na ta dan še posebno zahvalili kuharicam za vso hrano, ki jo pripravljajo v šolski kuhinji.
TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK
Tudi v tem šolskem letu je naša šola na jedilnik za mesec november uvrstila »Slovenski tradicionalni zajtrk« : domač kruh, domače maslo, domač med, domače mleko, domače jabolko. Vsa živila so bila slovenskega porekla. Učence je po zajtrku razveselil obisk čebelarjev, ki sta predstavila vse o čebelnjakih, čebelah in delu, ki ga čebelarji opravljajo. Kar nekaj učencev sta navdušila k temu, da postanejo bodoči čebelarji.
DEGUSTACIJA LOKALNIH JABOLK V OKVIRU ŠOLSKE SHEME
V mesecu oktobru smo na Osnovni šoli Prebold v okviru šolske sheme učencem ponudili priložnost za spoznavanje in degustacijo različnih sort lokalnih in ekoloških jabolk. Otroci so imeli možnost poskusiti več vrst teh sočnih sadežev in spoznati njihove edinstvene okuse, teksture ter druge značilnosti. Dogodek ni bil le kulinarično doživetje, temveč tudi poučna izkušnja, kjer so se učenci seznanili z razlikami med sortami jabolk ter pomembnostjo izbire lokalnih in ekološko pridelanih živil. Na ta način spodbujamo zdrave prehranske navade ter ozaveščamo o pomenu lokalne pridelave hrane.
OBISKI KMETIJ, SADOVNJAKOV, MUZEJEV
PRIPRAVA JEDI PRI POUKU GOSPODINJSTVA IN KUHARSKIH DELAVNICAH