+ 386 3 7036 420 os.prebold@sola-prebold.si

Tradicionalni slovenski zajtrk

V petek, 15. novembra, je na naši šoli potekal tradicionalni slovenski zajtrk pod sloganom “Tradicionalni slovenski zajtrk – moj naj zajtrk”. Gre za projekt, ki poudarja pomen lokalno pridelane hrane in zdravih prehranskih navad. Prejšnja leta smo vsako leto posebej izpostavili eno izmed njegovih sestavin, letos pa smo enakomerno izpostavili vseh pet osnovnih sestavin: kruh, maslo, med, mleko in jabolko – vse tiste, ki jih že od samega začetka projekta ponujamo za zajtrk.

Petkovo vzdušje so na naši šoli obogatili čebelarji, ki so obiskali učence in z njimi poklepetali o pomenu zajtrka in vlogi čebel za našo prehrano. Učenci so imeli priložnost izvedeti več o delu čebelarjev ter o tem, kako pomembno je skrbeti za čebele, ki so ključne za naš ekosistem. Dogodek je bil poučen in navdihujoč ter je dodatno prispeval k ozaveščanju o pomembnosti zdrave prehrane in lokalno pridelanih sestavin.

V sklopu Tradicionalnega slovenskega zajtrka smo obeležili tudi Teden slovenske hrane, ki je potekal od 11. do 17. novembra. V tem tednu smo na jedilnik uvrstili tudi nekatere izmed tradicionalnih slovenskih jedi, s čimer smo želeli poudariti bogastvo slovenske kulinarične dediščine in spodbujati uživanje domačih, lokalno pridelanih sestavin. Učenci so tako lahko uživali v jedeh, ki so značilne za našo regijo in so del tradicije, ki jo ohranjamo in predajamo naprej. S tem smo obeležili Teden slovenske hrane na poseben in okusen način ter hkrati učence spodbujali k zdravemu prehranjevanju in spoštovanju kulinarične tradicije.

Dostopnost