+ 386 3 7036 420 os.prebold@sola-prebold.si

planinski krožek kozorog

Planinski krožek Kozorog na OŠ Prebold deluje v okviru PD Prebold in vključuje učence od 1. do 9. razreda.

Dejavnost omogoča učencem vseh starostnih skupin pridobivanje in osvajanje znanj s področja planinstva. Obenem ponuja priložnost za pogovor, igro ter medsebojno spoznavanje in spletanje novih prijateljskih vezi.

Osnovni cilj mladinskega odseka, ki znotraj planinskega društva povezuje mlade planince, je navajanje mladih na aktivno preživljanje prostega časa v naravi oziroma uresničevanje cilja “gorništvo kot način življenja”, s tem pa tudi:

  • izboljšanje psiho–fizične sposobnosti in kondicije,
  • razvijanje pozitivnega odnosa do narave in skrb zanjo,
  • pridobivanje znanj o naravi, o naravnih pojavih, o naravnih in kulturnih lepotah ter zgodovinskih znamenitostih Slovenije,
  • skrb za zdravje, varnost samega sebe in ostalih udeležencev v gorah,
  • seznanitev z osnovami planinske dejavnosti, z varnostnimi ukrepi v gorah,
  • krepitev vrednot kot so prijaznost, poštenost, delavnost, odgovornost, vztrajnost, strpnost, vedoželjnost in podobno.

Del interesne dejavnosti je teoretično izobraževanje učencev o planinski opremi, prehrani, o nevarnostih v gorah, prvi pomoči, o varovanju narave, orientaciji, o vremenu in podobno. To so teme, na katerih temeljijo enourna srečanja v dnevih šolskega pouka. Delo krožka sproti predstavljamo na oglasni deski v šolski avli. Na podlagi obravnavanih planinskih tem oblikujemo zabavne in poučne kvize, s katerimi popestrimo mesečne izlete.

Drugi del pa so planinski izleti, ki jih organiziramo v navezi z Mladinskim odsekom PD Prebold (načelnik MO Matic Pečovnik). Izleti se načeloma izvajajo ob sobotah in so prilagojeni psiho-fizičnim sposobnostim učencev. Udeležba staršev prvošolcev je na izletih obvezna, za ostale ni potrebna. V šolskem letu načrtujemo vsaj deset pohodov.

Naši mladi planinci se v času poletnih počitnic redno udeležujejo tudi planinskih taborov, ki jih organizira naveza sosedskih planinskih društev: PD Žalec, PD Galicija in PD Prebold.

Po dolgem času se vrača planinska orientacija. S skupino učencev od 6. do 9. razreda se bomo pripravljali na planinsko orientacijsko tekmovanje v organizaciji PD Žalec.

Planinski krožek Kozorog vodiva mentorici Bojana Cestnik in Darja Melinc Miklič.

ŠOLSKO LETO 2023/2023

Nedeljski pohod na Ratitovec

POT Vransko 2023

ŠOLSKO LETO 2022/2023

UVODNI POHOD NA ŽVAJGO

Ob slovenskem dnevu športa, 23. septembra, smo se odpravili na prvi pohod v okviru planinskega krožka. Vsako leto pohodniško sezono otvorimo z vzponom na domači Žvajgo, ki se s svojimi 626 metri dviga nad domačim krajem. Tokrat se je pohoda udeležilo 22 mladih planincev od 1. do 9. razreda, pridružili pa so se nam tudi starejši planinci, starši in stari starši. Po uspešno rešenem planinskem kvizu se je izžrebane nagrade razveselila osmošolka Luna.

SPREJEM PRVOŠOLCEV V PLANINSKO DRUŠTVO PREBOLD

V začetku šolskega leta smo med planince povabili naše prvošolce. Planinskemu društvu Prebold se je pridružilo kar 37 učencev. Druga oktobrska sobota je bila posvečena sprejemu mladih planincev v društvo in planinskemu krstu.

Zbrali smo se pri Domu pod Reško planino in opravili krstni pohod na Gradišče. Tam so prvošolci prejeli svoj prvi planinski dnevnik, Cici dnevnik, kamor so že lahko odtisnili prvi planinski žig. Po vrnitvi v planinski dom so si učenci na delavnici izdelali Knafelčevo markacijo, za katero že vedo, da nas varno vodi po slovenskih planinskih poteh, če ji le sledimo. Manjkala ni niti pogostitev, pohodniki so na svežem zraku postali lačni.

Kako je potekal dan in kako pogumno so se mladi planinci soočili z neizogibnim tepežem z debelo planinsko vrvjo, si lahko ogledate na povezavi.

PLANINSKO ORIENTACIJSKO TEKMOVANJE – POT Ponikva 2022

POHOD NA ČRETO

Pohod na Čreto (870 m n. v.) nam je postregel s pravo malo poslastico, več njih pravzaprav. Bila je nedelja, 23. oktobra, na izhodišče v Kokarje pri Nazarjah smo se odpeljali z avtomobili. Pot do Doma na Čreti nas vodila po kolovozih in širših gozdnih poteh levo preko Tajne, do cilja smo potrebovali slabi dve uri. Poleg prijetne hoje nas je razveseljevala pestrost jesenske narave, prehiteli smo kar nekaj močeradov, marsikatero gobo, ki se nam je postavila na pot, pa smo vzeli s seboj.

Pri planinskem domu smo se okrepčali, manjkal ni niti kviz, ki je bil po načelu v slogi je moč kmalu povsem pravilno rešen in ožigosan. Žreb je tokrat nagradil petošolko Emo.

Vračali smo se po poti mimo Doma na Farbanci in na izhodišču v Kokarjah sklenili krog. Pot je bila predvsem navzdol nekoliko zahtevnejša, saj je bila zaradi dežja v preteklih dneh mokra in ponekod spolzka bolj, kot smo vajeni. Lahko smo izkusili, kako pomembna je za varno hojo prava obutev, pohodni čevlji z narebrenim podplatom.

PLANINSKO ORIENTACIJSKO TEKMOVANJE – POT Zabukovica

NOČNI POHOD Z LUČKAMI OKROG VRBJA za prvošolce

POHOD NA HUM NAD LAŠKIM

MIKLAVŽEV POHOD Z LUČKAMI NA MRZLICO

Dostopnost