Sedmošolci v Fiesi – šola v naravi, november 2017

Pozdravljeni! Na naš drugi dan na morju nam je burja pošteno počesala lase in nam prinesla obilo materiala za raziskovanje: alge, spužve, školjke, morske kumare ali brizgače ter kakšen pozabljen natikač za povrh …

Piran smo prehodili podnevi in ponoči, podolgem in počez, le obalne potke smo se izognili, da nas ne bi oprhali visoki valovi. Izvedeli smo razliko med sardelo in sardino. Jo veste vi? No, mi zdaj vemo, da sardela plava v morju, sardina pa v olju, sicer pa gre za isto ribo. Kako pa se reče ribjemu golažu? – »Brozga«, je predlagal eden od učencev. Ne, ne, dragi naši, to je brodet.

Bi radi izvedeli še več? No, par stvari vam še povemo čez kak dan ali dva, zdaj pa se nam mudi poslušat, kaj dela v našem morju hitri čoln slovenske policije. Do naslednjič …

BREŽENKA – MORSKI POLŽ

Se sprašujete, kaj počnemo, medtem, ko nas pogrešate? Kopamo se v … soncu.
Smo kot morski polžki vseh odtenkov in dva nista enaka. Kraška burja nas ne premetava več, vendar je žal pustila posledice na slikoviti poti preko klifa do Pirana.
Abstinenčna kriza odvisnežev od elektronskih naprav počasi pojenja in postajamo vse bolj in bolj družabni.

Spoznali smo delo solinarjev na strunjanskem žgočem soncu in se sprehodili po poti stare železnice do Portoroža. Portorož in Piran, slovenska turistična obalna bisera si ne bi mogla biti bolj različna – zdaj vemo zakaj. V akvariju smo spoznali osnovne razlike med kostnicami in hrustančnicami (govorimo namreč o ribah), v muzeju školjk pa razlike med polži in školjkami in še vedno smo osupli nad lovsko tehniko morskih polžkov. Tudi primorska kulinarika nam ni več španska vas. Školjke ‘na buzaro’, pardon, v tržaški omaki? Ni problema, znamo!

Jutri nas pričakujte ob dogovorjeni uri. Če pa nas na cesti spet zamete, bomo to sporočili obema predstavnicama staršev.

Lep morski pozdrav od vaših sedmošolcev in spremljevalcev.