S solidarnostjo do pravičnejše družbe

Božično-novoletni prazniki so pred vrati. V naših okrašenih, prazničnih domovih bo dišalo po prazničnih dobrotah, pod smrekico bodo ležala darilca. Marsikdo si pa si prazničnega izobilja ne more privoščiti.

Pa saj ni treba biti bogat, da praznuješ, bi kdo rekel. Ima prav. Praznujemo lahko tudi z malo denarja. Da je vsaj ljubezen in zdravje v krogu najbližjih.

A mnogi med nami med prazniki doživljajo stisko. Bolne, revne ali drugačne – hote ali nehote – prezremo. Na praznične dni doživljajo še posebej veliko stisko, saj se zavejo svoje samote, revščine in bede. Žalostni so, ker so v brezizhodnem položaju.

Generalna skupščina Združenih narodov je 20. december razglasila za svetovni dan človeške solidarnosti. Ta dan se po vsem svetu spominjamo solidarnosti kot načina boja proti globalni revščini in zavzemanju za ekonomski in družbeni napredek. V Sloveniji delujejo mnoge organizacije, ki na pomoč priskočijo pomoči potrebnim. To so Karitas, Rdeči križ, prostovoljci, krvodajalci in razne dobrodelne akcije, kot na primer Anina zvezdica in Botrstvo.

Naj bo naša objava priložnost za razmislek o pomoči socialno ogroženim. Slovenci smo vedno znali stopiti skupaj za dobrodelnost. V teh dneh se spomnimo ljudi, ki jih srečamo v šoli, družbi ali soseski. Ali kdo od njih potrebuje našo pomoč? Za nekatere je to lahko oblačilo iz druge roke, šolska potrebščina, prepis zapiskov, ker je manjkal, za druge pa samo spodbudno vprašanje: »Kako si kaj danes?« Pomoč sočloveku nas največkrat nič ne stane.

Na primer. Z božično-novoletnim voščilom lahko nekomu sporočimo, da mislimo nanj in ga pogrešamo. Nekaj idej smo nanizali tudi na plakatu na glavnem hodniku. Izberite si svoje najljubše voščilo in nekomu polepšajte praznike.

Naj predbožični čas ne bo potrošniška mrzlica, ampak čas ljubezni, pozornosti in dobrote. Naredimo ta svet na božični dan, ko mir objame ves svet, pravičnejši.

Uredništvo šolskega novinarstva