Ob tednu otroka prva letošnja radijska oddaja

Pozdravljeni, bralke in bralci naše spletne strani

Na šoli v okviru novinarske dejavnosti deluje tudi šolski radio Preboldski val. Danes so mladi novinarji Katerina, Amadei in Grega vodili radijsko oddajo o tednu otroka.

Če ste ta dan slučajno zboleli ali pa imeli telovadbo, lahko scenarij oddaje preberete v spodnjih vrsticah.

Novinarji vam želimo prijetno branje in pester teden, ki v ospredje postavlja otroka, njegovo igro in druženje s prijatelji.

 

 

  1. Radijska oddaja (3. 10. 2022)

 

Interesna dejavnost: novinarstvo

Voditelji: Grega, Katerina, Amadei

Tema: teden otroka

Urednica: Ada Čakš

 

Amadei: Dober dan, učenke in učenci Osnovne šole Prebold. Pozdravljamo vas novinarji šolskega radia Preboldski val, ki vas bo obveščal o pomembnih dogodkih doma in po svetu, o novostih na naši šoli, širil vaše znanje in vrtel kakovostno glasbo.

Grega: Pa začnimo. Kaj je novega na naši šoli?

Katerina: Pošteno smo zakorakali v novo šolsko leto. Po petih tednih je za nami že prvi športni dan in tekmovanje iz logike. Pridobili smo tudi že nekaj ocen in si izposodili knjigo iz šolske knjižnice.

Amadei: Bravo! Mi smo pa res pridni kot mravljice. Za vse utrujene pa obvestilo, da so jesenske počitnice čez 28 dni, ko se bomo lahko spočili, igrali in družili s prijatelji.

Grega: In kolesarili s prijateljem po ulici! Ali pa igrali monopoli do pozne večerne ure!

Amadei: In igrali igrice na X-boxu pri prijatelju doma!

Katerina: Igra in prijatelj – ravno to je glavna tema letošnjega tedna otroka, ki se začne danes. Teden otroka organizira Zveza prijateljev mladine Slovenije.

Amadei: Preživljanje časa s prijateljem je dragocen. Se spominjate minulih dveh let, ko je bil med nami virus, druženje pa ali prepovedano ali odsvetovano? Včasih sem se doma počutil kot zombi.

Grega: Prijateljstvo preko ekranov ni bilo pol tako zanimivo kot druženje v živo.

Katerina: Letos organizatorji poudarjajo pomen igre kot protiutež pandemiji in šolanju od doma. Igra prinaša veselje in sproščenost. Med igranjem se spoznavamo, igra nas povezuje.

Grega: Igra ti pomaga razvijati domišljijo, krepi telo in spleta prijateljstva! Učitelji pa vedo, da se preko igre tudi veliko naučimo.

Amadei: Kako je druženje prijateljev pomembno, ve tudi slovenski reper Nipke, ki je letošnji ambasador tedna otroka. V ta namen je ustvaril novo pesem Skup se mava dobr. Pa si jo privoščimo.

___________________________________________________

Grega: V času tedna otroka je torej pozornost na nas, človeških potomcih.

Amadei: Kaj pa če bi ga obeležili tako, da imamo jutri vsi otroci prost dan? To bi bila ena res prijazna pozornost.

Katerina: Ne bo šlo. Bo pa na naši šoli ta teden manj pouka v klopeh. Pred nami je že novi športni dan in dve ekskurziji. Torej, učenje, ampak v naravi.

Grega: Sta vedela, da je naše osnovnošolsko šolanje hkrati pravica in dolžnost?

Amadei: Res je. Otroci imamo svoje pravice, zbrane v Konvenciji o otrokovih pravicah. Ta dokument že od leta 1989 ščiti otroke po vsem svetu. Žal se položaj otrok v vseh delih sveta še ni izboljšal. Mislim, da imamo veliko srečo, da smo se rodili prav tukaj. Se strinjata?

Katerina: Seveda. Mislim, da je lepo biti otrok v Sloveniji. Imamo čisto deželo in v redu šolo.

Grega: Poleg otrokovih pravic do šolanja, čistega okolja in zdrave prehrane, pa imamo otroci tudi svoje dolžnosti. Med njimi tudi te, da opravimo osnovno šolo, ubogamo starše in spoštujemo starejše.

Amadei: Čeprav se mi včasih ne da učiti, se splača potruditi in si odpreti vrata v boljšo prihodnost. Več kot znaš, več veljaš.

Katerina: Pomembno je tudi prisluhniti otroku, ko česa ne razume, ne želi, noče, ne zna ali zmore. In od tega je odvisna sreča otroka.

Amadei: A prav tako je otrokova sreča odvisna od izpolnjevanja dolžnosti. To pomeni, če se bomo prepuščali škodljivim dejavnostim, nosimo odgovornost zanje.

Grega: Če zvečer na primer ne grem ob primerni uri spat, sem zjutraj utrujen, lahko zamudim v šolo, pa še ves dan se vlečem nerazpoložen naokoli.

Katerina: Če se neprimerno prehranjujem in lenarim, potem ne smem godrnjati, ker me je sošolka prehitela v mnogoboju. Lahko ji samo čestitam.

Amadei: Da bomo zrasli v samostojne in odgovorne odrasle, pa so zaslužni tudi naši učitelji, ki v sredo praznujejo svoj mednarodni dan učiteljev. Na to temo bi sicer lahko pripravili posebno oddajo, a rečemo lahko samo: Hvala, učitelji!

Grega: Dragi otroci. Radijci vam želimo prijeten teden otroka, veliko zdravja, lepih ocen in dobrih prijateljskih odnosov.

Amadei: Danes smo z vami na radijskih valovih pluli Amadei, Katerina in Grega.

Katerina: Za konec pa še misel: Mogoče nam ne bo uspelo pripraviti prihodnosti za svoje otroke, lahko pa pripravimo svoje otroke na prihodnost. (Franklin D. Roosevelt)

Vsi: Nasvidenje!