TRETJEŠOLCI V LJUBLJANI

V sredo, 15. 6. 2022, smo se učenci tretjih razredov zbrali pred šolo, kjer sta nas čakala avtobusa. Razdelili smo se v dve skupini in se odpeljali proti Ljubljani. Vožnja je trajala približno uro in pol. Med vožnjo smo klepetali in opazovali naravo.

V Ljubljani smo izstopili na Krekovem trgu pred lutkovnim gledališčem. S tirno vzpenjačo smo se povzpeli na Ljubljanski grad. Vsi smo se veselili vožnje z vzpenjačo. Nekatere učence je bilo malo strah. Na grajskem dvorišču smo imeli čas za malico. Nekateri so pojedli nekaj sladkega. Vodička nam je razložila, kako so se v srednjem veku prebivalci gradu branili pred napadi s topovi. Ogledali smo si maketo gradu in peterokotni stolp, ki je tudi služil pred napadi sovražnikov. Vodička nam je pokazala, kje je bil dvižni most. Nato smo si ogledali grajske ječe oziroma temnice.

Po gozdni poti smo zapustili grad in kmalu prišli v staro Ljubljano. Bilo je zelo vroče. Pred ljubljansko tržnico smo videli kip Valentina Vodnika. Ogledali smo si še nekaj znamenitosti, preden smo prišli na Prešernov trg. Tam nas je vodička zapustila, mi pa smo si privoščili malico. Dober tek nam je zaželel France Prešeren, čigar kip stoji na trgu.

Po malici smo se ohladili s sladoledom, ki je bil zelo drag. Na Mesarskem mostu smo si ogledali na stotine ključavnic, kar nam je bilo zelo všeč.

Obiskali smo tudi Hišo eksperimentov. Tam smo delali poskuse. Na koncu pa nas je čakala še dogodivščina na temo zvok.

Na Plečnikovi tržnici smo si lahko kupili spominke. Jože Plečnik je bil znan arhitekt, ki je naredil to tržnico. Najbolj je bil znan po stebrih. Največ je delal v Pragi.

Po nakupu spominkov nas je pot vodila do Kongresnega trga. Pod krošnjami platan smo si v senci privoščili zadnjo malico, nekateri pa kepico sladoleda. Tu smo si ogledali še velikansko sidro. Odpravili smo se proti Lutkovnemu gledališču, kjer sta nas čakala avtobusa. Odpeljali smo se v naš domači Prebold. Tam so nas pričakali starši.

Ekskurzija mi je bila zelo všeč. Čeprav je bilo vroče, smo bili zelo veseli, da smo preživeli tako lep dan. Najbolj mi je bil všeč obisk Ljubljanskega gradu.

Hvala našim učiteljicam, da so nam organizirale tako lepo ekskurzijo in vso pot pazile na nas.

Bine Dvoršek, 3. b