Ekskurzija po robu Predalpskih pokrajin, 8. razred

V torek, 21. 9. 2021, smo se odpravili na ekskurzijo v Center Noordung Vitanje in Žičko kartuzijo.

Na poti do Vitanja nas je del poti spremljala reka Hudinja.

V Centru Noordung smo se razdelili v dve skupini. Prva skupina si je najprej ogledala razstavo o vesolju – veliko smo izvedeli o Luni, Marsu, življenju v vesolju, o raziskovanju vesolja in kdo je bil Herman Potočnik Noordung. Druga skupina pa je odšla na delavnice na temo Akcija – reakcija. Po skupinah smo izdelali vozila, ki jih je poganjal balon, in imeli smo tudi hitrostno tekmovanje. Nato sta se skupini zamenjali.

Pot nas je vodila v ozko dolino sv. Janeza Krstnika, v Žičko kartuzijo – dom belih menihov. Tam smo izvedeli, kako so menihi živeli, s čim so se preživljali in kakšna pravila so veljala v samostanu. Zelo zanimiva je tudi legenda o nastanku in poimenovanju samostana »Zajčki klošter«.

Poleg stoji poslopje, zgrajeno v 15. stoletju, kjer je današnji Gastuž, najverjetneje ena med najstarejšimi ohranjenimi gostilnami na Slovenskem. V njej smo se nekateri posladkali z odličnim jabolčnim zavitkom z orehi.

Po okrepčilu smo se zapeljali skozi Žiče in pri Slovenskih Konjicah na avtocesto nazaj proti Preboldu. Ostalo nam je nekaj lepih spominov in želimo si še več takšnih dni.

Hana Vahčič Miyazaki, 8. a in Eva Kukovec, 8. b