Ekskurzija v Velenje, 7. razred

V sredo, 22. 9. 2021, smo se odpravili na ekskurzijo v Muzej premogovništva Velenje. Na poti tja smo se zabavali in veliko peli.

Okoli 8.30 ure smo prišli v Velenje. Čakali smo 30 minut in gospa Breda nam je razdelila učne liste. Po nas je prišel gospod vodič in nas peljal v čakalnico za ogled premogovnika. Dobili smo čelade in se z dvigalom spustili 157 metrov pod površje. Premogovnik je razdeljen na štiri dele. V prvem delu je majhna galerija železnih kipcev. V drugem delu smo si ogledali filmček, ki je pripovedoval o življenju rudarjev. V tretjem delu je bil predstavljen eden izmed rovov, v katerem je bilo z lutkami prikazano delo rudarjev. V četrtem delu smo prišli do najnižje ležeče jedilnice v Evropi in hkrati najnižje ležeče točke v muzeju. Ko smo šli naprej po rudniku, smo si ogledali filmček o sodobnem rudarjenju. Videli smo stroje, ki jih danes uporabljajo za izkopavanje premoga. Nazaj do dvigala smo se peljali z vlakom. Ko smo prišli iz premogovnika, smo dobili knapovsko malico, jo pojedli in odšli na predavanje o rudniku in jezerih. Tam smo izvedeli, kako so nastala jezera, s katerimi dejavnostmi so povezana in kako je premogovništvo napredovalo skozi leta. Po predavanju smo šli na ogled jezer. Najprej smo si ogledali Škalsko jezero, kjer domujejo ribiči. Potem pa smo si še ogledali Velenjsko jezero, ki je predvsem namenjeno turizmu. Videli smo vas vrtičkarjev z imenom Kunta Kinte, velenjsko plažo in nov prireditveni prostor. Po ogledu smo se odpravili v galerijo z deli Zvonka Čoha, kjer je bil predstavljen film in slike, ki jih je narisal.

Po ogledu smo  odšli do avtobusa in se odpeljali nazaj v Prebold. Po končanem dnevu smo se spominjali čudovite ekskurzije.

Urban Prodnik in Janez Bezgovšek, 7. b

Zjutraj smo se učenci 7. razredov in učiteljice zbrali pred šolo. Ob pol osmih smo se z avtobusom odpeljali proti Velenju. Do Velenja smo prišli ob pol devetih. Najprej samo si ogledali Muzej premogovništva Velenje, kjer smo se razdelili v tri skupine. Preden smo vstopili v rudnik, smo si nadeli čelado in se nato z dvigalom spustili 157 m pod površje. V rudniških rovih smo se vozili z vlakcem, ogledali smo si orodje in pripomočke, ki so jih uporabljali rudarji. Izvedeli smo, kako so včasih kopali premog. Prikazana je bila tudi rudarska nesreča. Ko smo prišli iz rudnika, so nas presenetili s knapovsko malico (klobasa in kruh). Po malici smo imeli predavanje o okolici Velenja, ter se sprehodili do Velenjskega jezera. Po končanem ogledu smo se z  avtobusom odpeljali do galerije, kjer smo si ogledali ilustracije Zvonka Čoha. Nato smo se z avtobusom odpeljali nazaj proti Preboldu.

Inja Žužek, 7. b