TABOR ZA NADARJENE – CŠOD MEDVED

V petek, 10. septembra, je nekaj učencev šlo proti šoli precej boljše volje kot sicer. S seboj smo vlekli polne kovčke, v katerih bi po obisku »najboljšega soseda« lahko našli še marsikaj drugega kot le oblačila, beležko, škarje in copate. J Narediti smo si namreč morali sladkorno zalogo, saj smo odhajali v tabor za nadarjene učence.

Najprej smo v šolski jedilnici izdelovali talni poligon za razredno stopnjo, zadnje minute pred odhodom pa smo izkoristili za pogovor o hišnem redu v CŠOD. Ob 11. uri smo se z avtobusom odpravili na pot mimo Ljubljane, Logatca in Cerknega, ki je trajala natanko 1 uro, 23 minut in 54 sekund. Na Medvedjem Brdu, ki je bila naša končna destinacija, sta nas pričakala gospod Bojan in gospa Simona. Prijazno sta razložila, kje se kaj nahaja, nato pa prebrala, kdo je skupaj v sobi.

Zdaj smo v sobi in čakamo na kosilo. Upamo, da bo okusno …

… Kosilo je bilo vrhunsko. Kuhar Matic nas je prijetno presenetil in nam skuhal »spaghetti alla bolognese« – to verjetno kar vsi po vrsti obožujemo. Sledil je počitek v naših sobah. Nato smo se zbrali zunaj na predavanju o vesolju. Gospa Ksenija nam je pokazala tudi dve vrsti teleskopov!

Po malici smo šli na večerni sprehod, na katerem smo slišali več zgodbic oz. legend o Medvedjem Brdu. Ko pa se je dodobra stemnilo, smo si skozi teleskop ogledali našo Luno, Jupiter, Saturn in njegove tri lune. Za konec pa smo pozno zvečer šli še na hrib, ki je najvišja točka Medvedjega Brda, od koder smo opazovali nešteto zvezd. Gospa Ksenija nam je z močnim laserjem osvetljevala različna ozvezdja: od Velikega in Malega voza do Dvojčkov, Volarja, Strelca itd. Po dolgem dnevu smo bili vsi precej utrujeni, a kljub temu nismo spustili malice po večerji. Ura je bila že pozna in napočil je čas za spanje. Devetošolke smo se v temi še malo pogovarjale, ob enajstih pa že vse trdno spale in sanjale o lepih stvareh …

… Dobro jutro! Danes je pravšnji dan za ustvarjanje. Že od zajtrka dalje izdelujemo astronomske predmete (planetarij, kamera obscura, osončje, lunine mene ipd.). Ne pišemo veliko, ker je delo precej naporno in vzame veliko časa. Upamo, da bodo končni izdelki lepi …

… Po kosilu smo imeli orientacijo. Razdelili so nas v skupine in nam dali tablice, ki so kazale pot. Po orientaciji smo tisti, ki smo hoteli, šli še plezat na umetno plezalno steno. Varoval nas je gospod Gregor (tj. Gregor Cankar, svetovni mladinski prvak v skoku v daljino!). Nekateri so bili res hitro zgoraj, drugi so se morali pa malce potruditi, da so osvojili vrh in se dotaknili cilja. Po večerji smo se razdelili v skupine in tekmovali v »letečem kvizu o vesolju«. Vsi smo se tekali po domu, iskali vprašanja, tuhtali o pravilnih odgovorih in ostali borbeni do konca.

Po igri smo imeli še malico, zatem pa smo šli pod tuš in spat.

V nedeljo smo se zjutraj zbudili, oblekli in šli na zajtrk. Po zajtrku smo morali spakirati stvari in pospraviti sobe. Potem smo imeli delavnice, na katerih smo lahko izdelovali najrazličnejše stvari, vendar se nas je vseeno večina odločila za izdelovanje rakete na vodni pogon. Po delavnici smo lahko naše izdelke preizkusili zunaj na igrišču. To je bilo veselja! In seveda tudi vode! J

Potem smo šli na kosilo. S polnimi trebuhi smo zunaj na sončku kar nekaj časa čakali na avtobus, ki nas je odpeljal domov.

Na Medvedjem Brdu smo preživeli preleeep vikend!

Besedilo: Iza Cukjati, Neža Kodrun in Raja Lucija Kumer

Fotografije: Ajda Križnik, Neža Rajh, Vesna Kumer