Dan državnosti skozi oči osnovnošolcev …

Slovenija je moja dežela. Ima veliko skritih kotičkov, ki jih še nismo raziskali. Malo kdo se zaveda, da imamo v Sloveniji vse, od morja pa do prečudovitih hribov in gora, mest, jezer. Z družino smo Slovenijo že malce raziskali, a seveda še ne vsega, saj je toliko lepih turističnih točk.

Če najprej omenimo Ljubljano, ki je prečudovita in se lahko primerja z ostalimi evropskimi prestolnicami. Moja družina zelo uživa ob večernih sprehodih po Ljubljani in ob poslušanju reke Ljubljanice. Tam se običajno ustavimo v kakšnem lokalu in občudujemo lepote stare Ljubljane. Odpravimo pa se tudi na odprto kuhinjo in si postrežemo s slovenskimi dobrotami. No, pa se odpravimo na slovensko obalo. Velikokrat obiščemo Izolo ter Portorož. V Izoli veliko hodimo in pot nas vedno popelje do Strunjanskih klifov. Od tam se vidi vse do sosednje Italije. Najbolj mi je všeč Piran. Ima videz starega obmorskega mesta. Potem je tu še hriboviti in gorati del Slovenije, ki prinaša v nas veselje in mir. Z družino smo odšli v Bovec in se odpravili na Soško pot, ki je res lepa. Gledaš in občuduješ zeleno vodo reke Soče in prečudovito naravo. Sprehodili smo se tudi do izvira reke Soče in uživali v ogledovanju Malih in Velikih korit. Tam je tudi Kanin. Sreča je, da srečaš jamarja, ki ti razkaže fosile, vidne na skalah. Najbolj je lepo, ko se oddaljiš od množice ljudi in si ogleduješ lepote Kanina v družbi gamsov in kozorogov. Tudi pogled na italijansko stran je prelep. V Kranjski Gori sem naredila svoje prve smučarske zavoje. Vsako leto tudi navijamo v Planici za naše skakalce. Poleti se radi odpravimo na Roglo. Velikokrat smo bili na Lovrenških jezerih, kjer je zelo lepo. Odšli smo tudi že na Ribniško kočo in do stolpa na Rogli. Seveda, ne smem pozabiti na Postojnsko jamo, ki je znana po vsem svetu. Še bi lahko naštevala turistične točke, a jih je preveč.

Cenimo našo domovino Slovenijo, ker nam še vedno nudi pitno vodo, omogoča dihanje svežega zraka in je v primerjavi z drugimi državami zelo čista ter varna.

Lena Kramar, 5. a