Planinski pohod na Slemenovo špico, 1911 m

Srečna roka je izbrala soboto, 26. oktober 2019, za jesenski pohod na 1911 m visok vrh v Julijcih, Slemenovo špico. Vrh, ki je jeseni še posebej privlačen zaradi palete odtenkov oranžnih barv gorskih macesnov, je tudi tokrat privabil trume ljubiteljev naših gora. In ni razočaral. Našega pohoda se je tokrat udeležilo 15 mladih planincev, pridružilo se nam je nekaj staršev in članov PD Prebold, vodila sta nas vodnika Miran Žohar in Matic Pečovnik.

Zgodnja jutranja ura ni pregnala naše dobre volje, prav tako ne misel na dolgo vožnjo z avtobusom na izhodišče pohoda, prelaz Vršič. Preden smo zastavili prve korake v hrib, smo z vodnikom Miranom še enkrat ponovili nekaj pravil varne hoje in planinskega bontona. Za upoštevanje le teh je mlade planince med pohodom pohvalil marsikateri mimoidoči planinec.

Pot nas je vodila med ruševjem pod veličastnimi vrhovi Male Mojstrovke, Slemena in Šitne glave. Povzpeli smo se po strmi poti čez preval Vratca, kjer se je pot poravnala, lahko smo se malo sprostili in si ogledovali gore nad nami. Hodili smo previdno in premišljeno, saj je bila steza pogosto izpostavljena in ponekod poškodovana. Odprl se je pogled na vrh, kamor smo bili namenjeni, nato pa še na dolino Tamar in slavne skakalnice pod Poncami. Kmalu smo prispeli na Sleme, jezerca so bila na žalost prazna, Jalovec pa nas je pričakal v vsej svoji veličini. Privoščili smo si zasluženo malico in si nekoliko oddahnili. Na vrh Slemenove špice nam je tako ostalo le še nekaj minut hoje, ožigosali smo naše dnevnike in le najpogumnejši so poškilili čez previs v Planico.

Polni vtisov s prijetnega jesenskega pohoda smo se vrnili na Vršič, se spustili do Erjavčeve koče in tam počakali na avtobus. Ta pohod je bil drugačen od naših običajnih pohodov in padlo je nekaj predlogov, kam v visokogorje naslednjič. Mogoče pa res.

Mentorica Darja M. Miklič