V Preboldu smo spet brali!

V petek, 5. aprila, je na naši šoli potekala 5. Noč branja. Glavni voditelji smo bili devetošolci, ki smo se poglobili v vsebino dveh zajetnih knjig: Hobit in Gospodar prstanov. Ta fantastična tematika je pritegnila kar 27 učencev od 6. do 8. razreda, ki smo jih z žrebanjem razdelili v 4 skupine: hobiti, vilini, škratje in ljudje.

Najprej je vse pozdravila glavna organizatorica noči branja, učiteljica slovenščine Vesna Kumer, sošolka Laura pa nam je predstavila urnik in kratke odlomke iz obeh filmov. Preden smo začeli z delavnicami, je Yllza s pomočjo učiteljice Nuše Gorjanc izvedla kviz o obeh knjigah v angleščini.

Ob 18. uri so se začele delavnice. Laura in Tajda sta vodili delavnico risanja fantastičnih zemljevidov, pri Manci in Lani so izdelovali meče, krone in prstane, pri gospe Bojani Hrovat in Rebeki so muzicirali na ORFF-ove inštrumente, Zarja in Gruša pa sta imeli prevajalsko delavnico v vilinščini. Jo poznate? Sploh ni težka! Mi smo celo reševali sudokuje v vilinščini.

Med polurnimi odmori smo tiho brali. Vsak je s sabo prinesel knjigo s fantastično vsebino. Takrat je po celi šoli zavladala tišina.

Ko so nas želodčki začeli opozarjati, da je čas za hrano, smo iz sosednje picerije naročili zdaj že tradicionalne družinske pice. Po večerji pa nismo zadremali. Napočil je namreč čas za lov na zaklad, ki ga je pripravil Jaša. Vse štiri skupine so se zagrizeno borile vse do zadnjega, na koncu pa so se z glavno nagrado sladkali – najpametnejši in najhitrejši – škratje.

Ponovno je sledila slaba urica branja, ko smo šli v vsak svojo fantastično zgodbo, v gospodinjski učilnici pa je med tem nastajalo presenečenje, za katerega ni vedel nihče. Nikito in Katjo je usmerjala učiteljica Metka Leskovšek. Pripravile so pravi pravcati polnočni piknik, ki se je odvijal v z bršljanom okrašeni biološki učilnici. Na tleh ob svečkah smo se pozno ponoči pogovarjali in se mastili s sveže pripravljenimi browniji in posebnim vilinskim napitkom. Bilo je res lepo!

Sledil je počitek. Nekatere je takoj odneslo v miževo deželo, drugi pa so s svojimi lučkami brali še dolgo v noč.

Devetošolke, OŠ Prebold