Planinski pohod na Golavo (834 m)

Kljub pustni soboti se nas je 2. marca na izhodišču pri Lovskem domu pod Golavo zbralo kar nekaj mladih planincev s starši. Naš cilj je bil Blažev bivak (833 m) na vrhu Golave.

Pred nami je bila zahtevna Andrejeva pot, včasih so jo imenovali Ovčja pot. Povečini je to sicer prijetna gozdna pot, pod vrhom pa je strma, krušljiva in zavarovana z jekleno vrvjo, zato smo pazljivo prisluhnili navodilom vodnikov Matica, Mirana in Andreja za varno hojo po njej. Vodniki so na nevarnejših delih budno pazili na nas in na to, ali upoštevamo njihova navodila.

Vzpon je trajal dobro uro, vmes smo le enkrat za nekaj minut postali, da smo nabrali moči za strmo pot do bivaka. Izredno lepo in suho vreme zadnjih nekaj tednov je poskrbelo, da so bili naši koraki po suhem gozdnem terenu trdni in gotovi. Na koncu poti smo se okrepčali z malico iz nahrbtnika in uživali ob razgledu na sosednje hribe.

Kot na vsakem pohodu smo obisk vrha z žigom označili tudi v naših planinskih izkaznicah. Po krajšem počitku, saj prav veliko prostora pri Blaževem bivaku ni, smo se po nekoliko lažji poti vrnili na izhodišče k lovskemu domu še na skodelico vročega čaja.

V mesecu marcu se nadejamo še enega pohoda, vabljeni v čim večjem številu.

Mentorici Bojana Cestnik in Darja Melinc Miklič