ŠOLSKI OTROŠKI PARLAMENT, v petek, 2. 2. 2018

Učenci, ki obiskujejo delavnice otroškega parlamenta, so se 4. in 5. šolsko uro zbrali v šolski knjižnici. Bili so pripravljeni na debatiranje o temi Šolstvo in šolski sistem, saj smo na šoli pripravili Šolski otroški parlament. Učence je najprej nagovoril gospod ravnatelj, Oton Račečič, ki jih je spremljal skozi celo debato.

Po uvodnem ogrevanju in razjasnitvi pravil so učenci debatirali na podteme letošnjega naslova, in sicer:

 • Šola za življenje. Debatirali so na tezo: Šola je poligon za življenje. Zapisali so sklep: Šola nam mora dati trajnostno znanje. Šola nam daje več kot izobrazbo, je prostor, kjer najdeš svoje mesto v svetu, tudi na socialnem področju. Šola je prostor, kjer preizkušaš meje in zato morajo biti meje postavljene jasno.
 • Metode in načini poučevanja. Debatirali so na tezo: Na kakšen način želite prejemati znanje in kdo to omogoča. Zapisali so sklep: Želimo več aktivnega dela, dela po skupinah. Boljši učenci bi lahko postali asistenti učitelja in pomagali šibkejšim. Za učinkovito delo morajo učenci upoštevati avtoriteto učitelja.
 • Medsebojni odnosi. Debatirali so na tezo: Za dobre medsebojne odnose se ni treba truditi. Zapisali so sklep: Učenci morajo izboljšati svoje obnašanje. Spremeniti bi morali kazni (npr. šolski pripor, koristno delo). Starši morajo svoje otroke strožje vzgajati, da bodo mlajši spoštovali starejše.
 • Učne vsebine. Debatirali so na tezo: Učne vsebine morajo določati samo strokovnjaki in nihče drug ne sme imeti vpliva na vsebine. Zapisali so sklep: Želimo si več izbirnih predmetov, da bo to omogočeno, morajo biti normativi pri izbirnih predmetih nižji. Zaupamo strokovnjakom, da v pretežni meri izbirajo učne vsebine, želimo pa del odprtega učnega načrta, na katerega bi lahko učenci vplivali in spoznavali teme po svojih interesih.
  Po koncu dveh šolskih ur so potekale tajne volitve. Učenci so izbrali osem delegatov, ki bodo OŠ Prebold zastopali na medobčinskem otroškem parlamentu, to so:
  – Jaša Sagadin,
  – Nika Kosmač,
  – Ema Cestnik,
  – Eva Pišek,
  – Vid Jerman,
  – Vid Dolinšek,
  – Lucija Lobnikar,
  – Jakob Flis.

Čestitamo vsem, ki ste se udeležili debate, posebej pa izbranim delegatom. Šolski otroški parlament so učenci zaključili z zadovoljstvom in željo po ponovnem srečanju.

Medobčinski parlament bo potekal na naši šoli 9. 3. 2018, ob 10. 30 uri v športni dvorani. Vsem želimo obilo uspeha in užitka pri razmišljanju in iskanju dobrih sklepov za boljši jutri nas vseh.

Zapisala: Nika Kolenc,
mentorica otroškega parlamenta